ØLBRAISERET OKSEBOV I RÖMERTOPF.

”Det er
koldt derude – og jeg fryser om min snude – så’ det tid til vintermad…”

Sangen er
vist ikke sådan, men en god gang langtidsstegt kød med grønt og øl er ikke det
værste, man har.

Tilberedningen
tager ”kun” små 6 timer, og da de 5 timer tilbringes af Römertopf’en i en 150
grader varm ovn (varmluft), er der god tid til at samle appetit på en gåtur i
det grønne – eller hvide …

Vi skal
bruge følgende:

En god Römertopf, der står i blød med vand fyldt op i
bunden og med låget nedsænket heri. Den bør stå i en halv times tid, mens man
gør fødevarerne klar.

Et godt stykke oksebov på omkring 2 kg. Kødet krydres med
salt, peber og oregano på begge sider, hvorefter kødet brunes på en varm pande
i en let olie, for eksempel jordnøddeolie, der er særdeles velegnet til dette.

Grøntsager af enhver slags efter smag og behag. Jeg plejer at
vælge forskellige rodfrugter i løs vægt, alt efter sæson og udvalg, og det kan
for eksempel være 4-6 gulerødder i forskellige farver, almindelige løg,
persillerod, pastinak, tofarvede knolde (gule og røde), porre, jordskokker, et
par fed hvidløg, og kviste af rosmarin. Alt dette skæres i skiver og i tern.

Alle
grøntsagerne lægges ned i bunden af Römertopf’en i en sand blanding, og ovenpå
lægges 3-4 kviste rosmarin.

Og så det
vigtigste: Ude fra skuret henter man 3 flasker mørkt øl, gerne noget af det, der har stået længe. Bedst er
efter min smag ”Bock Bier”, der har fylde og en vidunderlig smag. De 2 flasker
hældes i Römertopf’en, og den sidste (den bedste af dem…) nydes under den
resterende tilberedning.

Herefter
placeres det brunede kød øverst, så det lige har ”fødderne” i øl, så sættes der
låg på, og den nu lukkede Römertopf anbringes i den forvarmede ovn. Indstil
uret på komfuret/ovnen på 5 timer.

Når tiden er
gået, tages Römertopf’en ud af ovnen (pas på, den er meget varm…). Væden fra
stegningen hældes i en gryde, hvor den tilsættes jævner. Der kan eventuelt
krydres, hvis det skønnes, men det er normalt ikke nødvendigt efter
langtidsstegningen.

Så skal der
lige koges kartofler eller
alternativt laves bagekartofler på grillen, så der er noget fast til at suge al
den gode væde op med, der dels stammer fra sovsen, dels fra grøntsagerne, der
serveres som tilbehør.

Det er en
rigtig lækker ret, der næsten kan spises uden at bruge en kniv, da kødet er
rigtigt mørt og stadig saftigt.

Og
drikkevarer? En god rød italiener eller mørkt øl klæder denne ret. Skal det
være alkoholfrit, anbefales juleøl eller druesaft.

”Gi’ den
hele armen – så får du varmen” ?.

02-12-2018 –
BERNT SALZWEDELL