Man skelner grundlæggende mellem følgende former for pensionsarter:

Kapitalpension:

En opsparing, som man kan få udbetalt fra den dag, hvor man fylder 60 år. Skal senest være hævet, når man fylder 70 år. Når beløbet udbetales, trækkes der en afgift til staten på 40%, og pensionselskaberne beregner sig et gebyr for hver gang, der sker udbetaling. Man kan principielt få beløbet udbetalt over flere gange, dog er der som regel i aftalen skrevet, at der kun sker udbetaling af beløb, der udgør for eksempel DKK 100.000 eller mere.

Ratepension:

En opsparing, der udbetales hver måned med et fast beløb i den periode, som man har aftalt med pensionsselskabet, minimum over 10 år og maksimum over 25 år. Man betaler personlig indkomstskat af udbetalingerne. Hvis man dør, før hele beløbet er udbetalt, arver arvingeren restbeløbet.

Livrente ( af nogle kaldt livspension ):

En opsparing, hvor man normalt får udbetalt et fast beløb hver måned indtil sin død. Det beløb, som man har indbetalt, men ikke har fået udbetalt ved sin død, tilfalder pensionsselskabet, med mindre man med pensionsselskabet har lavet en aftale, hvor restbeløbet tilfalder arvingerne. Bliver dette aftalt, bliver det beløb, der udbetales månedligt, mindre.

Der findes en form for livrente, der hedder “ophørende livrente”, altså en livrente, hvor der sker udbetaling i et fast antal år på samme måde som en ratepension. Man skal her blot være opmærksom på, at såfremt der ikke knyttes en aftale på som nævnt ovenfor, ja, så tilfalder resten af det indbetalte beløb ved ens død pensionsselskabet.

Og så lige en god huskeregel:

Man kan altid (inden starten på udbetaling) ændre en kapitalpension til en ratepension eller en livrente, og man kan altid ændre en ratepension til en livrente – men man kan aldrig ændre “den anden vej” : Man kan altså ikke ændre en livrente til en ratepension eller en kapitalpension.